White Guide Galan som korar Sveriges bästa krogar hölls för första gången i Skåne måndagen 4 mars 2019. Livsmedelsakademin arrangerade där en uppvisning av skånsk mat och dryck under temat Sharing Skånne /Smaka på Skåne. Satsningen gjordes i samarbete med Business Region Skåne, Event in Skåne och Skånes Dryckesproducenter. Tjugo lokala producenter dukade upp på Malmö Opera där galan hölls. Projektledare och ansvarig för gestaltningen var Anna Lind Lewin.
Fisk odlad i Tollarp, charkuterier på utegångsgris, kombucha, mjöd, tempeh på lupinböna, senap från Österlen, den inlagda svampen Svill, närodlad honung, vin på äpple, lavendelglass, äppelmuster och skånsk hantverksöl fanns att smaka på.
Skånska producenter
I satsningen deltog Lupinta, Marsvinsholms utegris, Gårdsfisk, Österlenkryddor, Ådala gård, Maries bihantverk, Grönalunds bi & musteri, Hällestads svamp, Kabbarps trädgård, Petersborgs gård, Kiviks musteri, Rörumsro frukt & must, Sövde musteri, Roots of Malmö kombucha, Honey Hunter’s Elixir, Skånska spritfabriken, Bedstekildevin, Klackabackens bryggeri samt grossisten Bondens skafferi.
Galamiddag med skånsk dryck
White Guides Galamiddag skapades av kocken Sayan Isaksson, som också varit ansvarig för Nobelmiddagen. Där serverades skånska drycker från Beskows Vy på Bjärehalvön och Råå Bryggeri i Helsingborg.