Ladies cooking from their hearts

Flavia Titti Qvarnstrom Antonella– LindLewin

Arrangörer av #Bloomforkivu: Flavia Giordano och Titti Qvarnström från Skåne och Antonella Scatigna från Apulien/Puglia. Foto: Anna Lind Lewin.

 

Välgörenhet har lite dålig klang och ordet välgörenhetsmiddag ger många en lite bitter smak i munnen.
Nu har jag deltagit i mitt livs första på Bloom in the Park i Malmö. Det kändes alldeles äkta och jag är glad att jag kunde bidra genom en så liten insats som att tugga mig igenom en meny med kreativt serverade läckerheter.
Idén till middagen kom till av en slump under då ParaBere Forum (internationellt nätverk för kvinnor inom gastronomin) förra året hölls i Apulien. På forumet träffas berömda kockar, odlare och producenter och nya samarbeten uppstår i skön brytning mellan olika kulturer.
Ett sådant möte uppstod då Bloom in the Parks köksmästare Titti Qvarnström besökte chef Antonella Scatignas restaurant La Taverna del Duca i Locorotondo där hon berättade hur hon försörjde ett barnhem i byn Kivu i Kongo.
– Kom till mig i Malmö nästa år så lagar vi middag till förmån för Kivu! sa Titti, och så blev det. Med på resan var också italienfödda Flavia Giordano som samlade in råvaror och produkter och marknadsförde middagen.
– Den här middagen är lagade av very very italian food och very very skånsk mat, introducerar Flavia på sin omistliga brytning.
Och en ingrediens till vill jag tillägga. Very very much heart and love.
Och även en dos mod.
Kockarna kastade sig in i sitt samarbete direkt när Antonella landade med resväskorna fulla av delikatesser från Apulien. Titti berättar att hon och Antonella inte pratar samma språk och att de lagar väldigt olika typ av maträtter.
– Men just därför har jag lärt mig mycket av Antonella!
När jag frågar Antonella hur det varit att laga mat i ett alldeles främmande krogkök där ingen pratar italienska eller känner till hennes regionala kök, menar hon att inget, absolut inget har varit svårt.
Hon tar sig istället för hjärtat och säger att hon är rörd.
Så talar en kvinna som bestämt sig för att försörja 35 föräldralösa barn. På sex år har hon byggt en skola, nästa mål är att förse den med solpaneler. Det kallar jag resultat.

Tack #Bloomforkivu: God mat, gott sällskap, för en god sak.
Det här får gärna bli något att ta efter för fler krogar.
Mer hjärta i maten!

Företag som bidrog med produkter var bland annat några av vinnarna i Matverk Skåne:
- Grönmögelost från Ådalagård
- Pommeau from Skånska Spritfabriken

kivu orphans

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>