Hållbara Fia Rules

Fia Gulliksson
Ifall ni av någon anledning missat det, Fia Gullikssons Jazzkök i Östersund fick pris som Årets Hållbara krog vid Restauranggalan i början av november.
Visst verkar det ibland som om hållbarheten frodas där ute landet? Förra året vann fantastiska Gotlandskrogen Lilla Bjers som ligger mitt på en ekologisk odling någon mil söder om Visby.
Nu pryder Fia som kallar sig kalaskokerska, omslaget på tidningen som ordnar galan, och hyllar sina kollegor kocken Stoffe Andersson, konstnären Kajsa-Tuva Henriksson som tillsammans med henne själv bildar den kreativa trion bakom Jazzköket.
Medveten mat, musik, scen och oväntade möten är drivkraften, menar de. Minst 160 evenemang har man ordnat sedan starten och för att bara nämna några den kulinariska marknaden Foodstock, avsmakningskväll med Foodjam och Jazzklubb.

Jazzkoket

Fia Gulliksson, Kajsa-Tuva Henriksson, Stoffe Andersson. Foto Tina Stafrén.

Jazzköket har formulerat sin hållbarhetsvision så här: ”I kök & bakeri strävar vi efter att 80% av råvaror ska komma ifrån vår gastronomiska region, Jämtland, Härjedalen och Trøndelag. Övriga 20% ska vara ekologiska.”
I en intervju fter galan sa Fia att de restauranger som inte är ”hållbara” inom fem år kommer att vara kokta. Ja, hon sa faktiskt så.
Och efter flera år som programledare på Meny i P1, arbete inom Slow Food i Jämtland och egna företaget Brunkullans te, borde ju ha gett en viss inblick i framtiden…

foodstock

Kulinarisk matmarknad med närodlat på Jazzkökets gård. Foto Tina Stafrén.

Som inbiten huvudstadsbo imponeras jag över kraften därute och förbannar mig själv för att jag ännu inte åkt dit.
Ihärdigt samarbete mellan producenter, krogar och hotell har satt Jämtland på matkartan med en kraft som gör att de numera är det naturliga resmålet för många utländska foodies och matjournalister. Fävikeneffekten inte att förglömma.
Snart kommer jag med, Fia!

jazzkoket.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>