Jag älskar Lina Thomsgårds replik

Årets Hjältar

För några veckor sedan drog en ny säsong av TV4:s Sveriges Mästerkock igång, även den här gången med en ny helt manlig jury. Det blev med rätta diskussioner och man fick höra den vanliga visan om att det inte finns några eller tillräckligt många kvinnor att välja på. Här känner jag att det är lätt att ge upp, och själv bli fången i föreställningen att en expert måste vara en man – hur ska man annars få tillräckligt med pondus?
Lyssnade mig därför lycklig på Rättviseförmedlingens Lina Thomsgård som bemötte TV4:s programdirektör Åsa Sjöberg elegant och obarmhärtigt i en radiodebatt och ifrågasatte varför kanalen hade valt bara män i juryn.
Vi hoppar en bit in i matchen:
– Man låtsas som att man redan har löst det här med jämställdhet och säger att det inte spelar någon roll, som Leif Mannerström säger. Vill vi ha ett samhälle där alla skildras på ett vettigt sätt, där det inte är 80 procent män som får synas och säga hur det går till? Då måste man bestämma sig för att ändra på det här.
Åsa Sjöberg svarar då:
– Och därför är det så bra att det varit en kvinna som vunnit ”Sveriges mästerkock” tre år i rad.
Varpå Thomsgård, snabbt replikerar:
– Ta en av dem då.
Där satt den.

Lyssna och njut: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5752342

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>