Chokladkämpe fick Jan Moback-stipendiet

P1040276

2014 års Jan Moback-stipendiat är ingen vanlig liten pralinkokerska. Det blir tydligt redan när Anna-Sofia Winroth inleder sitt tacktal med att visa långkalsongerna hon försiktighetsvis bär under kjolen. (man kan ju aldrig veta om snön skulle slå till på resan ner från Gävle).

När hon sedan berättar om sin resa från hugskottet att köpa Grand Hotel i Gävle, (mest för att det ingick ett berömt tryffelrecept i köpet), till att bygga upp ett eget chocolaterie, köpa plantage i Dominikanska republiken och börja kampen mot barnslaveri och maffiametoder hos världens olika chokladtillverkare, då blir det varmt på riktigt i publiken. Utan långkalsipper.
– Jag vill vara som en besvärande finne i röven på alla stora chokladföretag!
Man tror henne gärna för engagemanget riktigt ångar om Anna-Sofia. Jag kommer hädanefter inte att stoppa en chokladbit i munnen utan att tänka på hennes patos. Så det blir inga fler adventskalendrar med skräpchoklad till mina barn som gjorts billiga för att andra barn fått arbeta under slavliknande förhållanden och inga fler dyra askar till mamma utan att veta var råvaran kommer ifrån.

P1040255– Jag tänkte inte heller på barnslaveri och regnskogskövling när jag började med det här, säger Anna-Sofia, men nu har jag bestämt mig för att använda mitt företagande för att förbättra vad jag förmår.
De stora chokladjättarna har fått inse att hon kan kämpa och fler och fler lyssnar. Hon tycker det är värdelöst att de stora chokladföretagen gång på gång skjuter upp sina löften om förändringar.
– Vet ni att det finns 30 miljoner slavar i världen idag, de arbetar inom jordbrukssektorn, säger hon och spänner ögonen i publiken.

Anna Sofia har hunnit med att skriva några böcker också, så där lite i förbifarten vann hon 2013 pris i Louvren för ”best fundraising book” en thriller med titeln Gudarnas föda, den som dödar, och har sedan dess också gett ut Guds moder– röd hämnd.
Hon tycker chokladbranschen är fixerad vid att det ska vara blankt och snyggt på ytan.
– Skit i det, det viktiga är att producera choklad och andra varor som är goda på riktigt. Inte bara i munnen utan i själen och hjärtat också.

Eftersom jag själv har tagit emot en muta, en hel chokladkaka från Gefle choklad, kan jag intyga att den håller måttet smakmässigt. Väldigt god känner jag mig nu.
Vill ni veta mer om Anna-Sofia och Janne Mobackpriset läs gärna Helena Bajlos intervju i
Åh, en tidning från kommunikationsbyrån Oliven.
Eller titta in på geflechoklad.se

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>