Caffè Italia har öppnat!

Johanna Ekmark

Fotografen och grundaren av Caffè Italia Johanna Ekmark. Foto: Ulla Tillgren.

Vissa som varit ute i världen tar med sig världen hem. Som fotografen Johanna Ekmark, som saknade sitt andra hemland Italien så mycket att när hon nyligen landade i Stockholm efter ett helt liv i Toscana, Emilia-Romagna och Milano kände att hon måste skapa en berättelse om det italienska livet. Det blev en tidning med namnet Caffè Italia. Som blev en klubb. Som blev en konst- och vinkväll på Konst-ig på Södermalm.

Denna första klubbkväll innehöll fabulösa piemontesiska och toskanska viner från agenturen En halv pall. Speciellt inbjudna gäster var Antonella Manuli och vinodlaren Lorenzo Corino som även är agronom och forskare. Deras gemensamma odlingsprojekt Fattoria La Maliosa i södra Toscana har vingårdar som ligger utspridda på 160 hektar bland ängar och urskog. Här handlar det om att odla vin med stor respekt för den omgivande naturen.

P1200683

Antonella Manuli och vinodlaren Lorenzo Corino. Foto: Anna Lind Lewin.

När vi provar några av hans viner och fastnar för en särdeles gott vin på druvan Barbera (tyvärr till lunch) säger Lorenzo med ett leende:
– Ni vet man man säger i Italien – Nebbiolo smakar man, men Barbera dricker man …
Som han ser det passar Barbera till det mesta.
Sina erfarenheter från ett helt liv med vinodling har Lorenzo Corino samlat i boken ”Vineyards, Wine Life:my natural thoughts”.

Maliosa har även ett samarbete med universitetet i Siena som har påvisat att deras metoder, som täckodling, ger ett positivt koldioxidavtryck på miljön. Inget sulfit tillsätts heller i tillverkningen.

Själv känner jag att jag vill besöka till La Maliosa och se hela härligheten på plats. När åker vi, Johanna?
Läs mer om Fattoria la Maliosa

P1200690

Staffan Frid på En halv pall med Ulla Tillgren.

P1200672

Lorenzo Corinos bok om naturlig vinodling.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>