80 miljoner besökare – men Frankrike har stängt

Deauville

Deauville, stängt men vackert. Foto: Anna Lind Lewin.

I mitten av juni bilade vi genom Normandie och Bretagne. Vi njöt som sig bör av enorma sandstränder i ebb, romantiska slott och trädgårdar, spännande ruiner från andra världskriget och fantastiska skaldjur.
Men tro för all del inte att det var lätt. Vi fick kämpa för varje tum – fransmännen har av princip nästan alltid stängt de tider då turister gärna vill ha tillgång till mat, service eller sevärdheter.

I dagarna har två franska parlamentariker kommit med en rapport som visar att en hel del av landets långväga turister är missnöjda vill ha generösare öppettider framför allt på museer och sevärdheter, vilket Kulturnytt berättade igår.

Inte undra på! Vi missade massor av upplevelser på grund av öppettiderna. Och vi blev utan lunch eller fick nöja oss med halvdan snabbmat säkert hälften av dagarna vi åkte runt. Åt till och med på McDonalds en dag när blodsockret sjunkit farligt lågt. Men vi gjorde naturligtvis fel som inte gick upp klockan sju för att snabbt ta en kaffe för att sedan vara redo för lunch redan klockan 12. Vi var slappa och slöa och hade semester, helt enkelt.

Fransmännen verkar helt överens om att nonchalera sin utländska turisters behov. ALLA krogar där vi reste stängde exakt 14.00, vilket i princip betydde att man redan 13.30 kunde glömma att få mat. Sedan öppnar de ofta vid 17 men stänger ibland redan 21. Jag säger ibland, för ovanpå den allmänt restriktiva öppningstiderna finns en individuell avvikelse som är ganska stor. Ibland har man inte öppet alls på måndag tisdag, i en del fall inte heller onsdag. Torsdag verkade de flesta ändå tycka det var okej att öppna. Sammantaget är risken för en turist på genomresa är mycket stor att missa en bra krog eller ett museum. Man hinner liksom inte plugga in alla lokala avvikelser och stängningstider innan det är dags att resa vidare.
Det absoluta lågvattenmärket var när vi besökte turistkontoret i den charmiga lilla staden Dinard i Bretagne. När vi just börjat leta bland bed&breakfast för att hitta boende, släcks ljuset. Klockan var två, och personalen skulle gå hem och äta– alla på en gång så klart. Vi besökare fick masa oss i ut i middagshettan och komma tillbaka två timmar senare. Behöver jag säga att vi bokade själva via telefon?

skaldjur

Grymma skaldjur på La Gonelle i Dinard. Foto: Anna Lind Lewin

Trots allt gott och härligt som Frankrike bjuder på blev vi efter någon vecka rätt utmattade av att hela tiden behöva anpassa oss till alla fransmän som ville vara lediga fastän de jobbade.
Till slut satt vi där och pratade om hur bra Sverige funkar. Hur hårt alla jobbar. Och hur bra mat vi har! Vi blev såna där riktigt självgoda och nationalistiska resenärer som jag alltid tyckt illa om. Men allvarligt – förutom några toppnoteringar som Les Vapeurs i Trouville och La Gonelle i Dinard så är var de flesta genomsnittliga krogar vi besökt– just genomsnittliga. Och pommes frites* som jag i förra veckan åt på hamburgerkrogen Bun Meat Bun i Farsta strand överträffar vida alla de jag åt i Frankrike. Så man undrar, hur vågar fransmännen slarva så med sitt matarv och sitt varumärke som ett av världens mest attraktiva resmål?

Personligen hoppas jag att deras stjärnor dalar och att fler av de missnöjda asiatiska turisterna väljer Sverige istället.
För merde! La France est fermé.

Pommes frites

Godaste pommes friten denna sommar fanns på Bun Meat Bun i Farsta strand. Foto: Anna Lind Lewin.

PS Gräsrotsfinansierade Bun Meat Bun har kvalitetsburgare värda en resa till Farsta. Och på vägen möter man hela världen. Betydligt billigare än att resa till Frankrike är det också.

——-
*Fransmännen hävdar envist att pommes frites uppfanns av parisiska gatuförsäljare år 1789 , vilket ju på något sätt gör det ännu sorgligare att de inte vårdar sina egna matkreationer. Som en motreaktion mot att nästan en tredjedel av alla franska krogar nu använder sous vide eller djupfrysta halvfabrikat har märkningen Fait Maison tillkommit.
Läs mer om det här:
www.svd.se/sverige-efter-nar-det-galler-matkrav
www.npr.org/from-scratch-or-not-french-restaurant-law-stirs-controversy

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>