Matmissionären vid Mariatorget

P1000995

Carro Tallving driver medvetna butiken 8T8.

Om Carro Tallving ska göra något så går hon all-in. Hon är en konceptsökande och butiksnördig person som landat bakom disken. En människa som älskar matbutiker högt och rent. Som hon själv beskriver det, kan gå runt och ”slicka i sig hyllor” i butikerna hon vallfärdar till på de resor hon hinner med.
Hennes entusiasm och gedigna kunskap om varje liten nöt, ostbit eller gryn, smittar. Hon är den enda jag vet som har haft ”grötskyltning” och puffat för svensk gröt. Under en vecka i mars fylldes bägge fönstren ut mot Swedenborgsgatan med en inspirerande utställning med olika grötblandningar. Det tyckte kunderna var kul, faktiskt, de frågade, handlade nya grynsorter och berättade om sin favoritgröt i den kreativa grötgästboken.
Det är så hon vill ha det i sin medvetna butik 8T8 (öppet 8 till 8) – det ska ständigt pågå ett samtal om maten i maten.
– Men utan pekpinnar, tack.

P1000959

Butiken 8T8 på Swedenborgsgatan 1.

Butiken är långt ifrån foträtt eller hellylle, trots ambitionen att sälja det som är nyttigt och odlats på bra sätt av folk som fått lön för mödan. Hyllorna är knökade med godsaker och små roliga och hjälpsamma lappar som förklarar hur varan kan användas. På kvällstid används butiken som mötesplats för matälskare. Konditorer som Elisabeth Johansson berättar om choklad- eller lakrits, Lisen Sundgren pratar om vilda ätbara örter och växter, en biodlare visar sina bin eller så håller Slow Food en hel kväll om den bortglömda hönan.
Carro och 8T8-personalen lägger också ner mycket tid på att ta fram okonventionella picknick-kit, gå-borts-presenter, påskkorgar och julgodsaker för den som vill äta riktigt gott men också få i sig bra saker. Skyltfönstren dekoreras mycket och ofta. Inspiration är ledordet.

P1000964 246393_700598866646627_1362614323_n1896962_717887934917720_1311039722_n
Runt lunch är butiken är ofta full av folk, för här serveras varje dag frodiga nudelsoppor och sallader varav en del så kallad rawfood, mat som för att behålla all näring inte värms över 42 grader.
– Vi kör vår egen stil på nudlarna, vi serverar inte klassisk ramen utan 8T8:s alldeles egna variant. Det ska var fräscht och anpassat så att man blir behagligt mätt mitt på dan, säger Carro.

P1000973 2

Kocken Sara Wicklin,

I det lilla köket längst in står kocken Sara Wicklin och lagar nudelrätterna, det kan bli uppemot hundra lunch per dag.
– Jag skulle vilja att folk på djupet förstår hur maten påverkar våra kroppar, att alla har råd att äta bra utan gifter och en massa skit.
Sara som har gedigen bakgrund från tiden som kökschef i olika länder och egen krog i Paris, jobb på Cajsa Warg, Street och Pastis i Stockholm, tror att rawfood blir nästa riktigt stora grej i matvärlden.
– Om man är klassiskt skolad kock och börjar arbeta med rawfood så får man ta hänsyn till annat än bara smaken, det handlar om ”gastronomic health”. Jag gillar verkligen rawfood-desserter som innehåller bra saker och inte bara blir en sockerkick.

Med sin bakgrund från it-branschen och reklambranschen vet Carro hur man säljer, men idag vill hon sälja det som folk behöver.
– Jag var less på jobbet som copywriter och kände en stark matfrustration. När jag var ute och reste tyckte jag att det fanns så mycket mer matlust ute i världen som saknades i Stockholm och Sverige. Här luktar det inte gott i butikerna och man blir inte ett dugg inspirerad. Därför har jag arbetat stenhårt med miljön i min butik, man ska känna sig välkommen och nyfiken.
– Och så handlar allt om priset, svenskar tycker ofta det blir dyrt. Men man kan laga supergod mat av enkla, bra råvaror. Och istället låta bli att överkonsumera och slänga mat som vi gör idag.

Passa på att besöka en av Stockholms trevligaste gatstumpar på Nationaldagen. Då grillar 8T8 utanför butiken och bjuder på smakprov av Kombucha.
Swedenborgsgatan 1, www.8t8.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>