Kulinariska farmödrar hedras av kockar

bild

I septembernumret av tidningen N som ges ut av flygbolaget Norwegian har man en 60+plustant i combatpose på omslaget. Hennes vapen är en elvisp och reportaget handlar om hur Alicantes mest kända kockar ger sin farmödrar och mormödrar credd för den råvarukunskap och de traditionella recept de förmedlat. Kockarna berättar hur det influerat dem och det blir kärleksfullt, roligt och ovanligt. Ibland hör man kockar prata om sina mödrar och mor- och farmödrar på ett lite föraktfullt sätt och ”morsans mat” blir synonymt med dålig, outvecklad, omodern mat. Vardagsköket därhemma får fortfarande stryk av den mer högtstående matlagningen i restaurangköken.
Ser fram emot när fler svenska kockar vill lyfta kvinnors traditionell matlagning och hemmaköket …

Jag ska någon gång laga Mama Marias brödsmulor, efter recept från kocken Quique Dacostas mormor. Själv bliven med barnbarn vill man ju gärna bidra till upprättelse för begreppet farmor och mormor. Mina var fantastiska kvinnor, händiga, omtänksamma och uppfinningsrika. Och de satt på en skatt av matlagningskunskap, allt från köttbullar, sockerkringlor och kanelbullar till äpplemos.

Läs hela artikeln på sidan 57 i tidningen N:
http://ink-live.com/emagazines/norwegian-magazine/1722/september-2014

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>