Honungsmekkat finns i Köpenhamn

På Nørrebro i Köpenhamn finns en liten läcker butik tillägnad produkter från binas värld. Kocken och kokboksförfattaren Katrine Klinken har i Honningbutiken skapat ett eget litet universum fyllt med ett brett sortiment av honung, bivax, pollen, mjöd, gin, snaps och rom med honung. Här finns även fina tvålar från Norge och finsk saunahonung.

IMG_2587

– Det var en galen idé jag fick. Under pandemin försvann en massa andra uppdrag så då gick jag helt in för detta, berättar Katrine som är en känd profil inom dansk gastronomi och har gett ut 35 kokböcker.
Butiken är mycket medvetet designad i olika lila, gula och gröna nyanser.
– Jag ville att här skulle vara vackert, eller yndigt, som man säger på danska. Det blir ofta väldigt brunt universum annars när man presenterar honung, menar hon.

IMG_2588

– En del kunder vill ha flytande, en del ekologiskt, en del dansk honung. Jag håller 3–4 av varje för att erbjuda valmöjligheter. Kakhonung blir mer och mer populärt.

Katrine har haft bin i sin trädgård, men blev allergisk. Nu samarbetar hon bland annat med Köpenhamns stadsbiodlare BYBI, som nyligen släppt en ny gin med propolis.
– Mjöd är upcoming, hävdar hon, och pekar på en rad olika danska sorter. Här finns också både rom, snaps och kombucha med bipollen.

Vid provsmakningen kommer det allra senaste fram – fermenterad honung, som Katrine hävdar är det mest heta just nu hos kockar och konditorer.
– De gör tårtor, glass och drinkar med den, säger hon.
Gatan där butiken ligger är en Nørrebros trendigaste med krogar, vin- och sprithandlare med medvetet urval, second handbutiker och det kända kaféet GRÖD, (gröt!).
– Det fanns ingen butik för bara honung här i byen, men det finns på många andra ställen i världen. Här är jag en ”first mover”, en pionjär, säger Katrine och skrattar.

www.honningklinken.dk