Bra värdar är mer än värdinnor

”En rysligt trevlig kväll” tänker jag när jag trampar upp för Höga stigens kullerstenar mot Mosebacke och t-banan.
Har just varit på nyzeeländsk Supper club i Johanna Westmans nya matstudio och fått prova mycket goda viner och mat lagad av Adam&Albin.

bild2bild3

Vad gör egentligen en kväll minnesvärd? Den kunniga sommelieren med alla de allra finaste orden, den helt magiska lilla råbiffen med majonnäs vispad på flottet från köttets fettkappa samt små parmesan- och mandelsmulor, eller det vackra långbordet med små buketter som andades en liten aning vår?
Absolut – men ändå inte. Det som gjorde att allt blev mer än en gastronomisk uppvisning var värdarna. Johanna Westman och Mia Öhrn tog emot oss i dörren, hängde upp alla våra svartvintriga rockar och gjorde att vi genast kände oss välkomna. Mia gav tydliga och avslappnade riktlinjer om kvällen, och sa också till oss när vi fick gå hem – om vi nu ville det. Strålande tycker jag. När en kunnig person håller i tömmarna på rätt vis, så är det ju bara för gästerna att luta sig tillbaka och åka med.

bild

Johanna Westman och Mia Öhrn.

Vad är då en värd förutom vägvisare på middagsturen? Den som får folk att känna sig någorlunda begåvade och riktigt komfortabla. Som alltid har tid att titta sina gäster i ögonen. Som just den kvällen inte måste briljera så galet mycket med sina egna färdigheter så att man känner sig som i skolbänken igen. Den som lyssnar mer än pratar, och ser möjligheter för andra att utveckla relationer. Det slår alla stjärnmenyer i världen vad mig anbelangar.

Genus på bordet. En värd är ju också under förberedelserna en strateg och kreatör. I detta fall i samarbete med PR-byrån Prat. Här hade man dessutom tänkt på vad vi skulle prata om, och placerat ut små texter med genusrelaterade samtalsämnen. Varför finns det så få kvinnliga kockar på krogarna när de är så många på restaurangutbildningarna? Vad beror det på att vi ofta är så konventionella vid bröllop, student och andra stora högtider? Varför gör man ett vitt vin kallat Vernissage och säljer det i en handväska? Dricker kvinnor och män på olika vis? Varför är grillningen ofta uppdelad i kvinna = sallad, dukning och barn, man = kött, öl och eld?
Bra frågor som tar längre än en middag att reda ut.

PS Jag använder här inte ordet värdinna eftersom det inte alls har den pondus som titeln värd och ibland ger mig associationer till tjusiga damer på nattklubbar och flygplan. Jämför med lärare/lärarinna, konstnär/konstnärinna … Det skulle antagligen inte bidra till utvecklingen om vi kallade kvinnor som var kockar kockinnor? Ge mig gärna feedback i den frågan! DS

——
Mia Öhrn är konditor med en rad storsäljande kak- och bakböcker och håller till på Matlabbet vid Hornstull där hon också håller kurser.
Johanna Westman är kock på tv och i verkligheten och driver matskolor för barn och vuxna. Hon har gett ut en rad kända kokböcker, bland annat Första Kokboken.
——

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>