Skånes hetaste drycker landar i Stockholm

Skånska Drycker lanserar 20 oktober 2021 ett gästspel med sina producenter på Spritmuseum i Stockholm. Bakom satsningen står Carina Olofsson Gavelin, Anna Lind Lewin och Titti Qvarnström.

Titti Qvarnström, Anna Lind Lewin,, Carina Olofsson Gavelin.

Titti Qvarnström, Anna Lind Lewin,, Carina Olofsson Gavelin.Med Skånska Drycker vill de etablera Skåne som gastronomisk hot-spot i Sverige, med drycken som spjutspets och dragplåster.
– Förra året testade vi en mindre pilot och gjorde en presentation av våra dryckesproducenter på vinbaren Dryck, berättar Carina Olofsson Gavelin. Det blev så uppskattat att vi genast kände att vi ville utveckla konceptet. Tack vare samarbetet med Spritmuseum kan vi nu skala upp och ta steget fullt ut.

Det finns många anledningar att ta Skånska Drycker till storstan, menar Anna Lind Lewin.
– Det finns minst 100 dryckesproducenter i regionen som levererar kvalitetsprodukter och bredden är unik. Vinodlingen i Skåne har stor framgång, ciderproduktionen har just börjat bubbla på allvar, fler och fler bränner destillat av hög kvalitet och det alkoholfria utbudet växer stadigt med must och kombucha i täten. Vi ska visa vad vår region har att bjuda på.

spritmuseum

Skånska Drycker startade 2018 då man sjösatte Sveriges första helt lokala dryckesmässa med samtliga dryckesslag representerade. Åren därpå, när producenterna inte kunde samlas, åkte trion ut och filmade dem på plats. 2020 samlade de också regionens bästa producenter av hantverkscider till eventet Ciderland. Läs mer på skanskadrycker.se

Kocken Titti Qvarnström menar att tiden nu är kommen för lokala inhemska drycker att ta plats så som maten tidigare gjort.
– Det kan vara så att vi fortfarande har mer kunskap om vad Toscana och Provence kan bjuda på än vår egen sydligaste landsända. Det vill vi ändra på!

—–
Några producenter som deltar:
Vingården i Klagshamn
Kullaberg Vingård
Arilds Vingård
Flyinge Vingård
Skepparps Vingård
Åhus Vingård
Lottenlund Estate
Tosterups Must och Cider
Kiviks Musteri
Dryg Cider
Fruktstereo
Blågrund Frukt AB i Kivik
Spirit of Hven
Åhus Akvavit
Skånska Spritfabriken
Saturnus
Hönsinge Hantwerksbryggeri

—–
Skånska Drycker inledde sommaren 2021 ett samarbete med Skåneguiden southerndestinations.se
där dryckesproducenterna kan sökas i den digitala kartfunktionen.

Foto: Torbjörn Lagerwall