Rebecca gjorde Barnens Bästa Korv

Vinnaren Rebecca Baldwin

Rebecca Baldwin knådar sin fläskkorvsmet med senapsfrön och fänkål. Foto: Anna Lind Lewin.

Ett av mina matprojekt är Barnens matskola som jag startade 2004 tillsammans med Ami Hovstadius. Där arrangerar vi samarbeten med olika aktörer som vill nå ut till barnfamiljer och visa att de tror på barnens förmåga att skapa i köket. Under åren har vi ordnat mattävlingar runt hela landet med olika teman, ”Gör mos av en knöl”, ”Flippa pannkaka” och ”Sveriges godaste fiskpinne”, och familjetävlingen Barnens Bästa Fest. Detta har resulterat i en rad kokböcker och en massa kul media.
En av sakerna vi har varit speciellt stolta över är att projektet Barnens matskola har haft deltagare från alla områden och lika mycket tjejer som killar.

Martin Friberg och Egon Eklöf

Martin Friberg visar Egon hur man snurrar korven i sitt fjälster. Foto: Anna Lind Lewin.

I helgen 29–30 mars var det dags igen, vi gjorde ett gästspel på Korvfestivalen och drev under två dagar Korvskola tillsammans med kockarna på nystartade restaurang Printz. De tillverkar ju 4000 korvar i veckan, så korvmästare Martin Friberg där vet verkligen hur en korv ska snurras.
Det visste vår lilla vinnare Rebecca Baldwin också. Hon var på plats flera timmar innan vi skulle börja och kunde knappt bärga sig innan hon fick komma i kockkläderna. När det väl blev dags att knåda, krydda och stoppa tillsammans med tre andra barn, tog sig an uppgiften med stort självförtroende.
– Det var senapsfröna som gjorde det, menade Rebecca själv när hon på scenen tog emot pris av Anna Maria Corazza Bildt. Rebecca härstammar från en släkt full av boskapsuppfödare från Mellanvästern, vilket måste ses som en gott arv för en korvmakare.

Ulf ElfvingAM Corazza Bildt, Rebecca baldwin, Liam Haric

Rebecca Baldwin tar emot pris av Ulf Elfving och Anna Maria Corazza Bildt, Liam Haric hejar på. Foto: Anna Lind Lewin.

988838_220519818147159_2095807583_n

Korvakademien med bland andra Jan Scherman och korvgeneral Christian Möller bedömde alla barnens korvrecept.

Som observatör kan jag meddela att barnen inte alls är några fegisar när det gäller smaker och att en del, som Theodor, brakade på med chili och paprika och gjorde en korv han döpte till ”Jätte-jättestark”.
När barnen får bestämma och ta ansvar för maten så väcks det automatiskt frågor om innehåll, matkvalitet och råvarors ursprung. De barn som stoppade korvar hos oss kommer troligen alltid att reflektera över vad som finns inuti en korv, vilket gör dem till kritiska och kräsna konsumenter. Precis sådana som behövs för att maten ska utvecklas till det bästa för både människor och jord. Vi vill att ännu fler barn kommer i kontakt med praktisk matlagning, och inte nöjer sig med att se kockar på tv.

Många barn vill verkligen laga mat men lever sina liv långt borta från odling, uppfödning, tillverkning och tillagning.
Ett resultat av detta är att charkuteristutbildningarna i Sverige skriker efter ungdomar, och kvinnliga sökanden knappt alls finns. Vilket kanske också kan bero på att de bilder som charkföretag och organisationer visar upp innehåller nästan bara vita män? Och att ingen ifrågasätter att kött ses som en manlig angelägenhet? Kanske något att tänka på om man vill nå fram till den andra halvan av mänskligheten.

Nu har de i alla fall fått ett charkuterist-ämne att följa med Rebecca Baldwin, och alla de andra unga damer som gjorde sin första meter korv på Korvskolan.
Superkompetenta koordinatorn Frida Hvenmark som höll i logistiken i vår monter, menar att det var ett stort sug efter en korvskoleplatser och att vi utan vidare kunnat köra dubbla pass om det varit möjligt. Väldigt många kom förbi och frågade om man kunde anmäla sig till Korvskolan. Det finns en efterfrågan, så mycket vet vi!

1540304_220638541468620_1292456991_o

Stort tack till kockarna Martin Friberg och Mats Sjöndin från Printz och Frida Hvenmark från Barnens matskola.

Theodor med en meter korv

Theodor visar stolt upp sin meter Jätte-jättestark. Foto: Anna Lind Lewin

Så vem vill ordna nästa Korvskola med Barnens Matskola?
Korvskolan på Korvfestivalen 2014 arrangerades av Barnens matskola, som arbetar för att sprida matlust och råvarukunskap och Printz, som satsar på egen korvtillverkning. Vinnaren fick en middag för hela familjen på restaurang Printz vid Tele2 Arena.

PS Och nu lovar jag sluta skriva om korv ett bra tag framöver, det blir syrade grönsaker och nudelsoppa…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>